Bijna iedereen heeft wel eens last van een slecht ruikende adem. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende soorten dranken of voedsel. Zo krijg je snel last van een slechte adem door het drinken van koffie of alcoholische dranken, maar ook door voedsel als ui en knoflook. Dit is volledig normaal en overkomt vrijwel iedereen. Dit wordt ook wel tijdelijke halitose genoemd. Sommige mensen hebben altijd last van een slecht ruikende adem, zonder dat ze het doorhebben. Wanneer je altijd last hebt van een slechte adem, wordt dit halitose genoemd. Waar wordt dit precies door veroorzaakt en wat kun je eraan doen?

Oorzaken halitose

  • Tongcoating:

Bij de meeste gevallen van halitose ligt het probleem in de mond. Dit ligt vaak aan tongcoating. Dit is een gele aanslag achterop de tong. De tongcoating bestaat uit bacteriën, voedselresten en dode epitheelcellen. Deze bacteriën verblijven graag in de diepe groeven van het achterste deel van je tong en produceren gassen die voor een slecht ruikende adem zorgen.

  • Tandvleesontsteking

Wanneer je je tanden en kiezen niet goed poetst en niet goed tussen de tanden reinigt met een rager of floss, kan dit een tandvleesontsteking veroorzaken. In een erger geval kan dit ook een ontsteking aan het kaakbot veroorzaken. Deze ontstekingen veroorzaken een slechte adem.

  • Amandelstenen

Amandelstenen zijn brokjes die uit je amandelen komen. De bacteriën produceren gassen bij de vorming van deze stenen. Deze gassen veroorzaken halitose.

  • Medicijngebruik

Sommigen medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je minder speeksel aanmaakt. Speeksel biedt een natuurlijke bescherming tegen bacteriën. Als je niet genoeg slijm produceert, kunnen zij hun vrije gang gaan en voor een stinkende adem zorgen.

  • Doorgebroken verstandskies

Wanneer je een doorgebroken verstandskies hebt, kunnen ze zich hier makkelijk bacteriën en voedselresten ophopen. Dit kan voor een halitose zorgen.

Hulpmiddelen bij halitose

Een slechte adem kan vervelende gevolgen hebben voor je zelfvertrouwen en sociale situaties. Laat het je daarom niet langer tegenhouden en probeer een van de volgende hulpmiddelen uit!

  • Mondspoelmiddel

Gebruik een mondspoelmiddel op basis van een actieve zuurstof formule. De actieve zuurstof formule zorgt voor de aanpak van bacteriën. Ook zijn er mondspoelmiddelen die helpen bij de productie van speeksel. Dit is belangrijk, omdat je slijm je mond op een natuurlijke manier reinigt en beschermt.

  • Tongschraper

In de diepe groeven van je tong nestelen graag bacteriën. Pak dit aan door gebruik te maken van een tongschraper. Zo ga je gelijk de slechte adem tegen.

  • Behandel ontstoken tandvlees of tanden

Ga regelmatig naar de tandarts of mondhygiëniste om eventuele ontstoken tanden of tandvlees te laten behandelen. Ook is het belangrijk om doorgebroken verstandskiezen te laten behandelen. Hier blijven namelijk altijd etensresten en bacteriën achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.