Veel mensen zweren bij het trainen van de techniek. Want als de techniek die je gebruikt bij het slaan van een bal goed is zal je het gewenste resultaat bereiken en je vaardigheden verbeteren. Maar ik ben van mening dat het beter is om je vaardigheden te trainen in plaats van de techniek. In deze blog ga ik uitleggen waarom. Ter verduidelijking: je techniek is de manier waarop je slaat, bijvoorbeeld je grip, je vaardigheid is het resultaat van een slag zoals het succesvol ballen weten te slaan in het achtervak.  

Focussen op 1 taak 

Train gericht door te focussen op 1 taak, bijvoorbeeld: alle ballen mikken in het achterveld, of alleen maar topspin ballen slaan. De techniek volgt aan de hand van de taak die je uitvoert. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je vaak ballen in het net slaat. De trainer zou tegen je kunnen zeggen: ‘beweeg meer van onder naar boven!’ of ‘kom meer onder de bal’. Dit probleem kan je ook oplossen door jezelf de taak te geven elke bal 1,5 meter boven het net te gaan slaan. Door dat te proberen ga je de bal hoger over het net slaan dan je normaal zou doen, en veranderd de techniek met je mee zonder dat je hier bewust je best voor hebt gedaan. 

Verandering in spel 

Breng verandering aan in je spel om je vaardigheden steeds meer te ontwikkelen. Als eerste kan je verandering aanbrengen in je lichaamshouding. Als je rechtshandig bent kan je bijvoorbeeld je linkerarm meenemen naar achter ter voorbereiding van je forehand. Je kan ook bij het serveren beginnen met je elleboog naar achter. Je kan niet alleen je lichaamshouding veranderen, maar ook de omgeving om je vaardigheden te trainen. Speel binnen en daarna weer een keer buiten, andere ondergronden, met veel wind of weinig wind, met gele ballen en dan weer groene ballen. Je geeft jezelf dus elke keer een taak om op te focussen waardoor de techniek automatisch volgt.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.