Het kan iedereen overkomen, maar toch is urineverlies voor veel mensen nog altijd een taboe. Vooral tijdens het sporten is er een grote kans op incontinentie. Er zijn verschillende oorzaken waardoor urineverlies op kan treden, bijvoorbeeld door overgewicht of zwangerschap. Urineverlies komt net zo goed voor bij mannen als bij vrouwen en is niet iets om je voor te schamen.

Geef sport niet op

Veel mannen en vrouwen hebben alleen last van incontinentie tijdens het sporten en niet in het dagelijks leven. Door te sporten wordt er veel druk uitgeoefend op de bekkenbodemspieren. Naast Basketball en squash is gebleken dat Tennis een van de meest belastende sporten is. Het is niet nodig je lievelingssport op te geven, omdat je je onzeker voelt over je urineverlies.

Hoe ontstaat urineverlies

Om te weten wat je aan incontinentie kan doen is het goed om te weten waardoor het veroorzaakt wordt. De bekkenbodemspieren ondersteunen de blaas en sluiten de plasbuis af. Wanneer de blaas vol is komt er meer druk te staan op de bekkenbodemspier. Wanneer de spier verzwakt is of kort ontspant wordt, kunnen er een paar druppeltjes doorgelaten worden. Een verzwakte bekkenbodemspier kan onder andere veroorzaakt worden door zwangerschap, overgewicht, een verstopping van de darmen of door bepaalde medicijnen. 

Urineverlies verhelpen                         

Er zijn verschillende manieren om incontinentie te verminderen of te verhelpen. Je kan met hulp van een specialist of van de huisarts beginnen met de bekkenbodemspieren te trainen. Wanneer de spieren sterker zijn zal het makkelijker worden je plas op te houden. Bespreek met je huisarts waardoor je last hebt van incontinentie in het dagelijks leven of tijdens het sporten. In sommige gevallen zal het nodig zijn om een bandje om de plasbuis te laten plaatsen die helpt met het afsluiten van de plasbuis.

Voel je weer zeker tijdens het tennissen met TENA

Er zijn ook speciale producten op de markt die je urineverlies tijdens het sporten opvangen. TENA Discreet is gemaakt voor vrouwen die incontinentie ervaren tijdens het sporten. Het verband neemt de urine snel op en absorbeert vervelende geurtjes. De voor- en achterkant van TENA Discreet zijn dunner als bij andere verbanden en daardoor niet te zien wanneer je een sportlegging draagt. Ook voor mannen zijn er verschillende producten te verkrijgen. Mannen kunnen kiezen uit speciale TENA onderbroeken met een vochtopnemende pad aan de voorkant of absorptie producten die door middel van een plakstrip in de onderbroek te kleven zijn. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.